miércoles, 3 de junio de 2009

Tarta de piña

TARTA DE PIÑA

Os ingredentes

  • 1 litro de nata.
  • 2 botes medianos de piña
  • Galletas.
  • Xelatina de piña.

Preparación

  1. Xuntar 1 litro de nata, o líquido da piña e calentar.
  2. Cando ferva se bota a xelatina e se baixa un pouco o lume.
  3. Despois nunha fonte se bota caramelo líquido, as rodallas de piña.
  4. A mezcla de antes se añade cando enfríe e se poñen as gallegas.
  5. E se mete todo na nevera 24 horas.
A cociñeira Puri

Tarta de queixo


RECEITAS DE TARTAS DE QUEIXO:

TARTA DE QUEIXO (DO FORNO)

Ingredentes:

- 1 terrina de queixo de untar

- 6 ovos

- 2 briks de nata líquida de 200 ml

-2 medidas de iogurt de fariña

- 2 medidas de iogurt de leite

- 2 medidas de iogurt de azúcar

-2 iogures naturais

Opcional: uvas pasas, noces, ….

Preparación:

Nun bol mezclar todolos ingredentes e batirlos coa batidora ata que queden ben disoltos e sin ningún grumo. Untar nun molde con mantequilla e verter a mezcla. Agregar as uvas pasas ou outros frutos secos si se queren.
Meter no forno a 180-200º durante uns 45 minutos.


TARTA DE QUEIXO (A DE A NEVEIRA CON MERMELADA POR ENCIMA)

Ingredentes:
- 1/2 litro de nata
- 300 gramos de queixo de untar, estilo queso Philadelphia
- unhas 15 galletas do tipo María
- 1 sobre de xelatina de limón
- Mermelada de arándanos ou de fresa

- 100 gramos de azúcar

Preparación:

Preparación da base: Nun molde para tartas desmontable se poñen as galletas desfeitas. Se desfan triturándolas cun tenedor ou meténdoas nunha bolsa de plástico envolta nun pano de cociña e se machacan cun mazo. Se lles pode añadir mantequilla derretida para que quede a masa máis consistente antes de poñeas no molde.

Preparación da masa: nun recipiente se pon a nata líquida, o queixo e o azucare e se pasa pola batidora. Logo pouco a pouco e sen deixar de remover, se añade a xelatina todavía quente.

A xelatina se prepara tal cal o indique nas instruccións do sobre pero botando menos augua, sólo 250ml.

Verter isto sobre el molde da tarta ca base de galletas. Facelo moi despacio para que as galletas non se levanten da base, se non quedarán mezcladas polo medio da tarta.

Deixar enfriar na neveira unhas 5 horas antes de servir, ata que a masa quede sólida. Unha vez a masa está sólida, sacar a tarta do molde e poñer unha fina capa de mermelada por encima. A tarta tamén se puede meter no conxelador w por exemplo 1 hora antes de servir sacala do conxelador para que teña unha textura parecida a esas tartas semixeladas.

A cociñeira Ana e a súa pinche Esther.

miércoles, 27 de mayo de 2009

A cociña na TVG



Este domingo ás 13.00h. (aproximadamente) o programa " A revista fin de semana da" TVG ofrecen unha reportaxe sobre a "II Xornada de Cociña Intercultural".

Agardamos que vos guste a reportaxe e fagades saber os vosos comentarios.

Un saúdo.

Fotografías da 3º Xornada

martes, 26 de mayo de 2009

CALAMARES FEITOS A MODA DA CASA (Portonovo - Galicia)



Ingredentes

  • Calamares
  • Cebolas
  • Pemento vermello
  • Aceite
  • 2 ou 3 dentes de allo
  • Sal
  • Pirexel
  • Colorante
ELABORACIÓN
Estonamos as ceboliñas con xeito mellor miudas de monda fina, cortamos un pimento vermello en anaquiños e xuntamolo todo na sartén con un aceititiño bó
cando teñamos a mistura feita imos botar os calamares enteiros e como xa picamos uns dentiños de allo que botamos tamén na sartén, deixamos ó lume lento que nuns minutiños teña unha cor amarela .
Non nos podemos esquencer da sal, pirexel e unha pizquiña de colorante.

Nunha tarteira teremos unhas pataquiñas cortadas con unhas areas de sal as que nos servirán pra que o prato sexa máis completo.
A cociñeira Sabela e o seu pinche Juan

Orellas (Galicia)



Ingredentes:

. un vaso de leite
. unha pizca de sal
. 100g de manteiga
. unha copa de anís
. unha cucharada de azucre
. unha cucharada de postre de canela
. dous ovos
. ralladura de un limón
. fariña
. azucre glass e canela (despois de freir)

Elaboración:

Quentamos a leite, votamos a manteiga ata que se desfaga e seguimos votando os demais ingredentes menos a fariña que a imos incorporando pouco a pouco ata que a masa se despegue dos dedos.
Deixamos reposar dúas horas. Freimos en abundante aceite e espolvoreamos con azucre glass e canela.

A Cociñeira Ana Belén Rodríguez e a súa pinche Yolanda Lenzós

Entrevista a Nakary Acosta


De onde eres?
De Venenzuela.

Como chegaches ata aquí? Coñecías a alguén? familiares que emigraron a Galicia? Cuestións de traballo?
Llegue aquí por mi marido que es hijo de galegos. Llegue con mis hijos puesto que me case en Venenzuela y los tuve allí.

Por qué estás aquí?
Por mis familia.

Canto tempo levas en Galicia?
5 años y aún no visite mi tierra, a ver si voy este año o para el otro.

Por que elexiste este prato (arepas de maiz)?
Simplemente, se me ocurrió.

Existe algún tipo de ritual có prato? Como é?
No.

Cando é adecuada face-la receita? Algún acontecemento especial?
En la merienda o desayuno.

Que alimentos hai na zoa do teu pais que non haxa aquí?
La fruta que es diferente. Allí hay otro tipo de fruta que no hay aquí.

Cantas comidas se fan ó día en Venenzuela? Cal é a comida máis forte?
Tres comidas. El almuerzo.

Que prato gaelgo gústache máis?
Casi todos. El cocido (el caldo), empanada, filloas, ...

Que diferencias culturais atopas entre a cultura de Venenzuela e a galega?
El trato con la gente.

Notas moita diferencia cultural?
En algunas cosas sí.

E finalmente, sénteste integrada no barrio de Monte Porreiro?
Sí. Bien, hasta ahora bien.

Moitas grazas Nakary.
Gracias a tí.


Entrevista a Felicidad Pachego

De onde eres?
De Venenzuela

Como chegaches ata aquí? Coñecías a alguén? familiares que emigraron a Galicia? Cuestións de traballo?
conoci a un gallego en Venenzuela. Tenía 25 años y me vine aquí vivir y para casarme con él.

Por qué estás aquí?
Porque me adapte al ambiente y me gusta.

Canto tempo levas en Galicia?
10 años.

Por que elexiste este prato (arepas de maiz)?
Porque es un plato típico de allí.

Existe algún tpo de ritual có prato? Como é?
No.

Cando é adecuada face-la receita? Algún acontecemento especial?
En el desayuno acompañado de jamón o revoltillo o ensaladilla.

Que alimentos hai na zoa do teu pais que non haxa aquí?
Sobre todo fruta: papaya (lechota), aguacate, mango, guayaba,...

Cantas comidas se fan ó día en Venenzuela? Cal é a comida máis forte?
Tres comidas: desayuno, comida y cena. La más fuert es el almuerzo (la comida).

Que prato galego gústache máis?
El cocido, la empanada, la costilla, ... prácticamente todo.

Que diferencias culturais atopas entre a cultura de Venenzuela e a galega?
Que el trato es más frío, mucha desconfianza, allá somos más alegres, más solidarios y más confiados.

Notas moita diferencia cultural?
Un poco.

E finalmente, sénteste integrada no barrio de Monte Porreiro?
Sí. Muy bien. Conozco mucha gente. Voy a las excursiones del cura de Mourente y así conozco mucha más gente.

Moitas grazas, Feli.
De nada.

lunes, 25 de mayo de 2009

Entrevista a Mercedes Lorenzo

Pregunta: De onde eres?
Mercedes: Eu son de Combarro (Poio), nacín alí, pero son de Monte Porreiro.

P: Como chegaches a Arxentina? Coñecías a alguén, algún familiar que emigrara alí?
Mercedes: Cheguei a Arxentina no 1957 e foi porque meu pai estaba traballando alí e a través dun convenio que había entre Franco e Arxentina para reunir a familias emigrantes eu fun a Arxentina coa miña nai para reunirnos có meu pai.

P: Por que estás aquí?
Mercedes: Eu estou aquí dende 1995 porque ó meu marido que é de Arxentina gustoulle moito España e propuso a idea de vir a vivir aquí . O falamos e decidimos viaxar acá coas nosas fillas.

P: Canto tempo levas en Galicia?
Uns 15 anos máis ou menos.

P: Por que elexiste o prato "Niños envueltos"?
Mercedes: Por que alí faciao moitas veces e dende que estou aquí o fago moito menos, así que pareceume boa idea facer o prato para que o probase a xente e saber a súa opinión.

P: Existe algún tipo de ritual có prato? Como é?
Mercedes: Non, o prato é comida cotiá, máis ben propio do mediodía.

P: Cando é adecuada face-la receita? Cal era a comida máis forte en Arxentina?
Non existe ningún ritual coa receita e a comida máis forte allá é ó mediodía, aínda que tamén a cea ás veces podía ser forte.

P: Que alimentos hai en Arxentina que non haxa aquí?
Os alimentos son os mesmos, máis ou menos. Aínda que alá se come máis carne e aquí máis pescado, por exemplo. Ademáis alá non se fai tanto frito como acá.

P: Cantas comidas facianse en Arxentina?
Mercedes: Desaiuno, mediodía (a comida máis forte igual que á noite), mediatarde (a iso das seis) e á noite.

P: Que prato galego gustache máis?
Mercedes: O cocido e tamén o caldo galego, pero o que máis o cocido que está riquisimo.

P: Que diferencias culturais atopas entre Arxentina e Galicia? Notas moita diferencia cultural?
Mercedes: Non sentido de notar moita diferencia cultural a verdade é que non. Quizáis que alí o trato persoal era moito máis suave.

E finalmente, sénteste integrada no barrio de Monte Porreiro cando voltaches de Arxentina?
Mercedes: Cando voltei noitei máis diferencia porque aquí a xente pareciame máis tosca como pasando de todo e que non se axudan uns a outros.

Moitas grazas Mercedes.
De nada, grazas a vós.


martes, 19 de mayo de 2009

Ensalada marroquí (Marruecos)

IDIOMA ÁRABE

المكونات

والبطاطس

راى

الارز

اوامر

الجزرة

وفول

الطماطم

ورقات والخس

اعداد


الرئيس المكونات فى اسواق الاوراق المالية الفردية, كل فى احدى هذه حتى ان المنبثقة والمغلية. ونحن نشدد مصدرا اما فى كشوف والخس, وفى مركز الارز ونحو على كل العناصر. بوصفها هيئة التفاعلات الجلد فى والطماطم, ما نعترض اعلى من الارز.

A receita foi creada pola cociñeira Kadixa e a súa pinche Nasha

IDIOMA GALEGO

Ingredentes

Patacas

Arroz

Fabas

Tomate

Follas de leituga

Maiz

Remolacha


ELABORACIÓN

Introducimos os ingredientes en bolsas individuais e as introdumizos nun cazo e os cocemos.

Nunha fonte poñemos as follas de leituga e cando esten os ingredientes cocidos poñemos o arroz no centro e ó alredor os demais ingredientes.

Como adorno, cortaremos a pel do tomate e o poñemos enriba do arroz.

Bizcocho de zanahoria


Ingredientes:

4 ovos
3 zanahorias
200 gr. ázucar
180 gr. fariña
100 gr. aceite de oliva

Modo de facer:

Se pelan as zanahorias e se pasan pola picadora para que quede moi fina, se lle añade o ázucar, o aceite de oliva, os huevos batidos e se tamiza a fariña antes de añadir a la mezcla. Unha vez unido todo, se bate ben.
Se engrasa o molde con aceite e se le espolvoreaa fariña, unha vez preparado o molde se bota a mezcla que está lista para fornearse.
Se fornea durante 40 minutos a unos 175º -180º.

A receita foi creada pola cociñaira Esther Costa e a súa pinche Ana Santiago

Fotografías da 1ª Xornada (12.05.2009)

martes, 12 de mayo de 2009

Niños envueltos (Arxentina)

IDIOMA NATAL: español.

Ingredientes:


1kilo de carne.
2 pimientos rojos.
l00gr. de panceta de cerdo o jamón cocido.
1 zanahoria.
1 kg. de patatas.
1huevo.
2 dientes de ajo.
2 cebollas.
una ramita de perejil.

sal y pimienta a gusto.

Preparación:

Se mezcla el perejil, el ajo y la sal.
Cortar la carne en filetes, salpimentarlos (a gusto).
Estirar la carne como para hacer pequeños rollitos.
Agregarle la panceta o jamón cortada en lonchas.
Cortar más o menos del tamaño el pedazo de carne como para hacer rollito, luego envolver y sujetarlo con palillos,

preparar una salsa, haciendo un sofrito con cebolla, ajo y pimiento.
Introducir los niños envueltos,previamente dorados, si se quiere, agregar patatas cortadas y guisantes (si se quiere).

IDIOMA GALEGO

"Nenos envoltos"

Ingredientes:


1kilo de carne.
1ovo.
2 dentes de allo.
unha ramita de perexil.
l00gr. de panceta o xamón cocido.
sal e pementa a gusto.

Preparación:

Se mezcla o perexil, o allo e o sal.
Cortar a carne en filetes, salpimentarlos (a gusto).
Estirar a carne como para facer pequenos rollitos.
Agregarlle a panceta o xamón cortada en lonchas.
Cortar máis ou menos do tamaño o pedazo de carne como para fhacer rollito, logo envolver e suxeitalo con palillos.

Preparar unha salsa, facendo un sofrito con cebola, allo e pemento.
Introducir os nenos envoltos, previamente dorados, si se quere, agregar patacas cortadas e guisantes (si se quere).

A receita foi creada pola cociñeira Mercedes e o seu pinche Jose Leis.
Emigrantes de Arxentina.


Primera sesión 05.05.2009

O martes pasado houbo unha reunión xeral para a planificación da actividade, que quedou da seguinte maneira:

18.30h. - 19.00h : As mulleres que teñen que cociñar terán que plasmar no blog os ingredientes e a elaboración da receta.

19.00h - 20.30h : Elaboración das receitas no "IES Luis Seoane". Aproveitarase para fotografíar os pasos da receita.

20.30h : Degustación das receitas.



Cocina intercultura, recetas de todo el mundo, africa, italy, france, america, EEUU, recetas gallega, española, marroqui, argentina